Den romantisk have og Sanderumgård

Fra Historisk Samfund Fyn på facebook: Ugens udflugt juni 2020, dateret 29.5.2020. Tekst og video: Maja Haabb

I Den Romantiske Have kan du både gå tur i smukke omgivelser, hvor der er mulighed for picnic med familien og for en gyngetur, og lære lidt om områdets og havens historie.
Sanderumgaard er en gammel fynsk hovedgård, hvis historie kan føres tilbage til 1400-tallet. Den består i dag af en hovedbygning, som er opført i 1870’erne i nyklassicistisk bygningsstil af arkitekten H. J. Holm, og derudover af flere landbrugsbygninger, som stadig anvendes i dag.
Den Romantiske Have ligger i umiddelbar tilknytning til Sanderumgaards hovedbygning og er en romantisk landskabshave, der er anlagt i perioden 1793-1828 af Johan Bülow. Den rummer i dag et større kanalsystem med øer, pavilloner, mindesmærker og park. På turen gennem haven følger man i flere kunstneres fodspor, som i tidens løb har besøgt haven; heriblandt H. C. Andersen, Thorvaldsen, Ingemann og C. W. Eckersberg. Faktisk har flere af 1800-tallets kunstnere brugt motiver fra haven i egne værker – blandt andet optræder motiver fra den Romantiske Have i C. W. Eckersbergs malerier.
Hvis du er på udkig efter et udflugtsmål i pinsen er Sanderumgaard at finde 12 km sydøst for Odense mellem Fraugde og Davinde.

Sidst redigeret 18.1.2022