Hesbjerg

Fra Historisk Samfund Fyn på facebook: Ugens udflugt marts 2021, dateret 26.3.2021. Tekst og video: Maja Haabb

Så er det for manges vedkommende påskeferie, og hvis du savner inspiration til en lille udflugt foreslår vi en gåtur ved Hesbjerg Slot.
Hesbjerg Slot ligger godt gemt i en stor skov nær Blommenslyst i den yderste vestlige del af Odense Kommune. Tilsammen indbyder skov og slot til en udflugt som både passer til små og store.
Set fra afstand tager slottet – der rettere burde hedde gården, idet der aldrig har været kongelig beboelse – sig flot ud, som et lille slot, bygget i nederlandsk remæssancestil. Men går man nærmere, vil man opdage, at Hesbjerg er helt forfaldent – i dag nærmest et spøgelsesslot. Der gemmer sig en mængde historier i bygningerne, men lad os begynde med året 1881, hvor boghandler og forlægger Christian Milo fra Odense stolt kunne vise sin nye bygning frem, tegnet og opført af selveste arkitekt Schwanenflügel. Hesbjerg var i familien Milos eje indtil 1913, og siden har der været en stribe ejere. Mest kendt er nok Jørgen Lauersen Vig (1918-2005), som var cand.mag. i religionshistorie og russisk, og som købte gården i 1957. Han omdannede den til kloster for den russisk ortodokse kirke. Allerede på dette tidspunkt var gården temmelig forfalden. Siden 2006 ejes Hesbjerg af Hesbjergfonden, som arbejder for fredsforskning. Ønsket er at omdanne stedet til mødested for mennesker og religioner fra hele verden. Men fonden har en stor udfordring: Jørgen Lauersen Vig gav en russisk nonne brugsret til gården, og denne nonne lever endnu, skønt ikke på stedet. Ingen investorer tør derfor gå ind i projektet, og imens tiden går, forfalder bygningen mere og mere. Hesbjergfonden har planer om at omdanne bygningen til refugium og at tilbyde huse i landsbyen tæt ved gården ”som en levende alternativ bebyggelse med økologi, miljø og natur. Et mellemmenneskeligt fællesskab, der viser fredelig sameksistens”. Nogle af beboerne er buddhister, som det ses af buddastatuerne og flagene omkring husene. Fonden uddeler en årlig fredspris. Den gik i 2019 til Sherin Khankan fra Exitcirklen. Der er også delvis realiserede planer om et Hesbjerg Naturarium. Vil du gå en tur, er der anlagt en fin natursti på to-tre kilometer med udgangspunkt tæt ved P-pladsen, Hesbjergvej 50. Der også mulighed for længere traveture i skoven.

Fra Historisk Samfund Fyn på facebook: Ugens udflugt marts 2021, dateret 26.3.2021. Tekst og video: Maja Haabb

Sidst redigeret 18.1.2022